vrijdag 21 september 2012

Mabon

De herfst equinox is een oogstfeest. Tweeling van de Lente equinox, het is weer een tijd van balans tussen donker en licht. Maar nu verhuizen we van licht naar het duister, van de warmte naar koudere tijden. We verzamelen de oogst van de zomer en maken ons klaar voor de winter die komen gaat.



Mabon (Grote Zoon) is een keltische god, hij was een fantastische jager met een razendsnel paard en een speurhond. Hij zou een gemythologiseerde bestaande leider kunnen zijn geweest. Hij was gestolen van zijn moeder, Modron (Grote Moeder), toen hij 3 dagen oud was, maar werd uiteindelijk geredt door Koning Arthur (andere legenden vertellen dat hij gered werd door de zwarte vogel, de bok, de uil, de arend en de zalm).  Al die tijd dat Mabon weg was, bleek hij echter prima tevreden in de magische andere wereld, zijn moeders buik, te zijn opgesloten. Alleen op deze manier kan hij opnieuw geboren worden. Mabons licht wordt in de wereld getrokken, hij vergaart kracht en wijsheid om een nieuw zaadje te worden dat geboren kan worden in de lente.

Mabon is de mannelijke variant van het verhaal van Persephone, zijn moeder van Demeter. Het mannelijke bevruchtende principe, die iedere herfst van de wereld wordt gestolen en zich weer in zijn moeders buik nestelt.

Fijne Herfst Equinox!

2 opmerkingen: