donderdag 22 mei 2014

Waarom kiezen voor Waldorf speelgoed?

Waldorf speelgoed
Wat is dat nu eigenlijk precies? En waarom kiezen mensen voor dit soort speelgoed?

Waldorf speelgoed komt vanuit de antroposofische gedachtengang, spelen met hoofd, hart en handen.

Waldorf speelgoed is speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen zonder gifstoffen. Het speelgoed is het liefst handgemaakt en biedt mogelijkheid tot open ended play: spel met alle mogelijkheden nog open.



Open ended play
 Veel speelgoed wat in de grote speelgoedzaken ligt is zogenaamd gesloten speelgoed. Speelgoed met een vastliggend doel. Een babyspeeltje met een knop erop waar een muziekje uitkomt is geen speelgoed wat het kind stimuleert het verder te onderzoeken.
Waldorf speelgoed doet dat wel, het is speelgoed dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Een pop heeft een neutrale gezichtsuitdrukking, zodat een kind naar hartelust zelf emoties kan verzinnen op het gezichtje.
Zelf dingen moeten verzinnen, creatieve oplossingen bedenken, zorgt voor de juiste hersenverbindingen om creatief en fantasierijk na te denken. 



Handgemaakt
Stel je voor, je maakt een pop voor je kind of een houten figuurtje. Al jou gevoel gaat in het speelgoed zitten, je kind ziet je er mee bezig en krijgt een band met het speelgoed al voordat hij het in handen heeft gekregen. Misschien maak je samen speelgoed, hij/zij gebruikt zijn creativiteit, zijn handen, maar ook zijn hart, want wat een plezier wordt er zo in het speelgoed gegoten!
Klinkt dat zweverig? Bedenk je dan hoe dierbaar het armbandje van je grootmoeder voor je is die zij zelf nog als kind heeft gedragen. Hoe je je bij het eten van een speciaal gerecht, zo de sfeer van 3 jaar geleden tijdens een vakantie aan zee, weer voor de geest haalt. Handgemaakt is vol magie, niet voor niets maken mensen rituele voorwerpen bij voorkeur zelf.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen hebben naast een verbinding met de natuur, ook veel andere geweldige eigenschappen.
Hout is zelfreinigend, kan heerlijk ruiken en ziet er prachtig uit.
Wol is zacht, wol houdt erg goed eigen geuren vast.
Zijde is heerlijk glad, weegt niets en kan prachtig mooie heldere kleuren vasthouden.
Verschillende materialen stimuleren de zintuigen op verschillende manieren, met verschillende materialen kun je verschillende kanten op.
En last but not least het is gifvrij!



Genoeg redenen dus om te kiezen voor dit soort speelgoed. En werkt het ook? Ja! Dat kan ik beamen als gastouder, er is een duidelijk verschil tussen kinderen die gespeeld worden (door omkaderde bezigheden op een kdv of het overspoeld zijn met gesloten speelgoed) en kinderen die zelf hebben leren spelen. Ze spelen langer, vervelen zich minder, fantaseren meer en zijn creatiever in hun oplossingen. Echter: geef ze de tijd en alle kinderen leren creatief spelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten