dinsdag 27 mei 2014

Je kind zinvoller laten spelen - 4- een interesse identificeren

Hoe komt het dat sommige kinderen uren kunnen spelen en andere niet? We hadden al opgeruimd waardoor er meer focus ontstond, speelgoed was overzichtelijker bij elkaar gezet en binnen handbereik. In de blog over waldorf speelgoed kon je lezen waarom open ended speelgoed een goede keuze is. Maar zoals Kate ook schrijft in haar dag 4, het is nog belangrijker aan te sluiten op interesses.

Natuurlijk probeer je af en toe eens iets nieuws en soms zijn ze er 5 minuten mee bezig en gaan ze weer iets anders doen, maar zit er iets tussen wat hun interesse heeft, dan zijn ze uren zoet! Hoe kom je er nu achter waar hun interesse ligt?

Stel jezelf de volgende vragen:
Welke vragen stellen ze?
Wat voor rollenspel spelen ze graag?
Welke verhalen vinden ze mooi?
Is in al deze dingen een rode draad in te herkennen?


Observeer je kind, noteer af en toe een vraag die hij/zij stelt. Komen bepaalde onderwerpen vaak terug? Zijn ze bijvoorbeeld dol op treinen? Wat vinden ze daar precies leuk aan? Het geluid? De snelheid? Het reizen met de trein?

Borduur voort op deze informatie. Praat er samen eens over om te zien of er nieuwe ideeën boven komen.
Leg eens iets klaar om mee te spelen, te knutselen of te bekijken. En kijk wat ze ermee doen.


Wij hebben inmiddels verschillende interesses gehad, waarvan sommige om de zoveel tijd weer terug komen.
Op dit moment is mijn dochter erg bezig met kleuren op allerlei manieren.



Ik bied haar daarom verschillende materialen aan om te ontdekken. En daar kan ze een hele tijd zoet mee zijn.

Vandaag mengden we kleuren in een siliconenvorm, water met een beetje waterverf er doorheen. Daarna zetten we de vorm in de vriezer. Na een paar uur konden de meiden samen kleuren met ijs. Want dat vinden ze natuurlijk allemaal leuk. (Met dank voor het idee aan The art of home education.)



Tip: schrijf regelmatig op wat de kinderen doen en vragen, zo kun je later makkelijk terug zien welke dingen met regelmaat terug komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten