donderdag 24 juli 2014

Je kind zinvoller laten spelen - 8 - art

Eindelijk gaan we weer verder met de serie! Ik heb een paar leuke boeken gelezen, waaronder "The language of art" en "The artist's way voor ouders" om inspiratie op te doen voor dit onderdeel. Dat duurde even, omdat we met dit weer de nodige strand-onderbrekingen hadden.

Art is voor mij een favoriet onderwerp. Ik teken zelf graag en om die reden hadden wij al kwaliteitsmaterialen in huis.
1 van mijn stokpaardjes is toch wel dat goed gereedschap het halve werk is. En dat geldt zeker ook hier. Heb je zelf wel eens met goedkope potloden proberen te tekenen of kleuren? Ik vind het echt een ramp. Er zit altijd zo'n stukje hout in de weg, de stift is vaak te hard en de kleuren komen alleen tevoorschijn als je flink hard duwt.

Wij gebruiken voor de kinderen stockmar of lyra potloden, de potloden van Okonorm zijn van dezelfde kwaliteit. Dit zijn fijne potloden om vast te houden voor kleine handjes en de stiften zijn zachter dan de goedkopere merken en hebben mooie kleuren.

Om kinderen lekker bezig te krijgen met art, is het een goed idee meerdere materialen tot je beschikking te hebben. Er zijn maar weinig kinderen die de verleiding iets nieuws te proberen kunnen weerstaan. Zo leren ze meteen dat je met verschillende materialen verschillende tekeningen kunt maken.

Naast de kleurpotloden die wij standaard op tafel hebben staan, hebben we de volgende materialen:

Crayon rocks
Waskrijt
Stabilo woody's
Pastels
Oliepastels
Caran 'd ache wateroplosbare waspastels
Uitwasbare stiften
Waterverf Ecola van Talens
Ecoline
Aquarelblokjes
Veel verschillende kwasten: waaiers, dikke en dunne kwasten, penselen, brede platte kwasten en verfrollers
En natuurlijk verschillende soorten papier: groot, klein, gekleurd, aquarelpapier


Deze materialen hebben allemaal een vaste plaats in huis en binnen handbereik voor de kinderen.
Zorg ervoor dat er een vaste plek is waar altijd geverfd en getekent mag worden. Zorg ervoor dat die plek altijd opgeruimd is. Wanneer je eerst moet opruimen voor je begint, is de helft van de motivatie al zoek.
Lees hiervoor ook eens het boek  "The artist's way voor ouders" in het hoofdstuk grenzen wordt ingegaan op het ordenen en een vaste plaats voor je spullen.

Kijk eens in je eigen kast, welke materialen heb je? Zijn ze goed onderhouden? (Zijn potloden geslepen, doen de stiften het nog, niets gebroken?) Mist er nog iets? Ligt alles gesorteerd en overzichtelijk opgeborgen? Kunnen de kinderen er makkelijk bij? Zijn er duidelijke afspraken over het opruimen en schoonmaken na gebruik van materialen zoals verf gemaakt?

Maak een lijstje van de te verbeteren punten en ga aan de slag.

Hoe ga je te werk? Laat ze lekker hun gang gaan. Zet af en toe iets voor ze klaar om ze uit de tent te lokken. Je kunt wel afspreken dat iedereen een boom tekent, maar die hoeven er natuurlijk niet allemaal hetzelfde uit te zien. En misschien zit er een kind tussen wat zich geinspireerd voelt iets anders te tekenen, of iemand die er helemaal geen zin in heeft, sta dit niet in de weg.

Lees ook eens de bijzondere prentenboeken van Peter Reynolds met de kinderen: "De stip" over een kindje dat denkt dat hij niet kan tekenen en "De kleur van de lucht" over een meisje dat de lucht wil schilderen, maar de blauwe verf is op.

Kunst is de vrijheid je zelf te uitten, het gaat om het proces en niet om het resultaat.

Met het heerlijke weer deze zomer kun je de kinderen gemakkelijk buiten laten schilderen. Hang een paar papieren op de schutting en zet er verf naast of leg grote papieren op de grond. Geen knoeistress: naderhand even de tuinslang er over de tegels of schutting en klaar.

Veel plezier!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten