zondag 21 juni 2015

Pan & Syrinx

http://www.hollysierra.com/Pan was de zoon van de nimf Penelope en de god Hermes. Hij was deels geit en woonde in de bossen. Pan was dol op geluiden en muziek en maakte dag en nacht de meest betoverende geluiden. Helaas trok dit nieuwsgierige mensen en goden aan, dit ging ten koste van het bos, de velden, heuvels en natuur.  Pan wilde graag zijn bos beschermen en daarom begon hij vreemde en mysterieuze geluiden te maken. Het horen van Pan zijn angstaanjagende geluiden bracht zowel de mensen als de goden in angstige verwarring, ze raakten in paniek en verlieten het bos.


Op een dag liep Pan door zijn woud en kwam daar Syrinx tegen een nimf die in hetzelfde woud woonde. Pan werd meteen verliefd op haar en wilde haar graag  de zijne maken. De zelfstandige Syrinx ging ervandoor, zij wilde graag haar maagdelijkheid behouden. Lange tijd lukte het haar om Pan te ontlopen. Maar op een dag ontmoetten ze elkaar weer, Pan was niet van plan haar weer kwijt te raken en begon haar achterna te zitten toen ze er weer vandoor ging. Ze rende en rende maar strandde uiteindelijk op de rivier Ladon die zij niet kon oversteken. Ten einde raad deed ze een gebed om zichzelf te beschermen. Dit gebed werd net op tijd gehoord door een van de goden en ze veranderde in een rietstengel. Pan kon niet anders dan de hoop opgeven en blies gefrustreerd langs de rietstenngel. Dit gaf een aangenaam muzikaal geluid en Pan sneed het riet af om er een fluit van te maken. Deze fluit heette Syrinx, maar nu noemen we het vaker de Panfluit.

In de Griekse mythologie is Pan de god van de wilde natuur van herders en hun kudde, van het jagen en landelijke boerse muziek.

Verhaal: Carolien Hansen
Tekening: Holly Sierra, binnenkort is een en ander van haar werk ook bij ons in de winkel te krijgen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten