donderdag 6 augustus 2015

Het nut van verhalen en beelden

In mijn winkel heb ik gekozen voor een ruim assortiment kaarten met mythische figuren en andere beelden en niet alleen postkaarten, maar ook kaarten die gebruikt kunnen worden als tarot of orakel.
Wat doen deze dingen in een winkel voor kinderen? Dit artikel gaat over het belang van verhalen en kunstzinnige beelden voor kinderen.

Beelden en verhalen zorgen voor een rijke fantasie, of je ze nu zelf verzint of wordt geinspireerd door een heuse bard of verhalenverteller of door iemand die prachtig kan tekenen en schilderen.
Een rijke fantasie is een goede basis voor leven met hart, hoofd en handen. Maar zet ook aan tot innerlijk werk en zelfkennis. Met name kinderen kunnen zich in een wenk inleven in het werkelijk zijn van andere personages en verkennen op die manier de wereld.
Voor veel volwassenen is dit vaak een lastige zaak geworden, je wordt al snel geridiculiseerd als je doet aan cosplay of een beetje gezien als gek als je nog sprookjes leest.
Dit begint al vroeg in de jeugd, kinderen leren al snel dat ze teveel fantasie hebben en te dromerig zijn. Terwijl dit juist zo belangrijk is, beelden helpen zaken van het hart in de materie (het verstand) uit te leggen. Heb je wel eens geprobeert je diepste gevoelens aan een ander uit te leggen?
Geprobeert om je diepste gedachten op de juiste manier onder woorden te brengen? Dit is zo makkelijk nog niet. Sowieso leren kinderen vaak alleen nog de basisgevoelens en kunnen ook volwassenen vaak niet meer de subtielere gevoelens die ze voelen benoemen. Maar vaak heb je ook een gevoel dat helemaal niet zo makkelijk onder woorden te brengen is.
Door middel van beelden en verhalen kun je soms toch je innerlijke wereld met een ander delen. Dit zorgt dus voor verbinding met anderen. Maar misschien nog wel belangrijker is de kennis die je over jezelf krijgt wanneer je innerlijk kunt reizen door middel van verhalen, beelden en muziek.

Lees je samen met je kind een boek dan reis je samen in het land dat de schrijver heeft geschreven, de meeste mensen lezen regelmatig verhalen met hun kinderen. Iedereen weet dat dit erg goed is voor de taalontwikkeling.
Maar vertel je ook wel eens een verhaal? Onderweg als je samen prachtige wolken ziet tijdens een fietstocht en je zomaar aan het verhaal van Jaap en de bonenstaak moet denken?
En vertelt je kind wel eens een verhaal? Zomaar omdat hij iets ziet wat hem inspireert tot iets helemaal nieuws?

Op eenzelfde manier gebruik ik de mooie kaarten met illustraties met de kinderen, de kaarten van Dixit zijn fantastisch om hierbij te gebruiken of de story cubes.
Soms kiezen we een kaart die ons aanspreekt en bespreken we wat erop te zien is, welke symboliek zien we erop en aan welk verhaal doet het denken. Ik zoek dan vaak het betreffende verhaal erbij om te vertellen en soms verzinnen we compleet nieuwe dingen.
Het is niet alleen leuk, je krijgt inzicht in de binnenwereld van je kind kado. Net zoals je samen met een vriend(in) een kaartje kan leggen om een diepere verbinding met elkaar te krijgen.
En je legt op deze manier een mooie basis voor zelfonderzoek, waar een kind later veel plezier van zal hebben.

Los daarvan merk ik dat het de kinderen ook erg inspireert om zelf mooie tekeningen te maken of te schilderen. Het zet een creatief proces op gang dat zich niet alleen uit in verhalen vertellen en verzinnen.

Op ons blog vind je regelmatig een verhaal terug wat wij tegen zijn gekomen of zelf hebben samengesteld tijdens onze ontdekkingstocht. Een verhaal dat past bij het seizoen of bij een knutselproject, het zijn allemaal verhalen die ik heb vertaald vanuit het engels of zelf heb samengesteld uit verschillende overleveringen.

In onze webwinkel vind je om deze reden een assortiment met mooie verhalen en met kaarten en spelletjes die het verhalen verzinnen stimuleren.  http://www.sfeer-en-magie.nl/200-verhalen-vertellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten