woensdag 12 augustus 2015

Droomdeurtjes

Ieder mens heeft wel eens nachtmerries en veel kinderen krijgen angsten zodra het tijd is om te slapen. Er is verschil in ons dag en nachtbewustzijn en kinderen en sommige volwassenen vinden het moeilijk zich hier aan over te geven.
Het is goed om 2 uur voor het slapen gaan geen drukke spelletjes meer te doen, geen films en televisie meer te kijken, maar te ontspannen.
Zorg voor een duidelijke cooling down: door samen te lezen, te masseren met lavendelolie, een kaarsje te branden of "Good night yoga" (1) te doen.
Wil je kind toch niet slapen omdat het griezelige monsters o.i.d. ziet? Dan kun je de oefening droomdeurtjes samen doen.


Vraag je kind hoe de monsters eruit zien. Hij zal dit niet altijd willen vertellen, dat is prima, forceer niets. Vraag of het lukt het monster op een of andere manier te verjagen.
Dit sterkt het kind in zijn vertrouwen in zichzelf. Dit zal niet altijd meteen lukken.
Lukt het niet dan kun je helpen met de droomdeurtjes. Droomdeurtjes is een verhaal wat je samen verzint, een soort geleide visualisatie. Begin met het vragen of je kind in de verte een deur ziet:

"Doe je ogen maar weer dicht, zie je daar in de verte het deurtje?"
"Het is een heel klein deurtje."
Zodra hij het ziet, ga je verder:
"Loop maar van de monsters weg richting het deurtje. Het deurtje is heel klein, ga maar op je knieƫn liggen en kruip er doorheen.
Als je er doorheen bent doe je de grendel op de deur. De monsters kunnen er niet langs, ze zijn te groot en de deur is op slot.
Er zit een klein kijkgaatje in de deur, zie je de monsters daar doorheen?"

Vertel het beeld rustig met voldoende pauzes om het kind tijd te geven het echt voor zich te zien. Mocht hij zelf met aanvullingen komen dan is dat geweldig, borduur daar op voort.


"Je bent nu in een lange hal, er zijn een heleboel deurtjes, groot en klein in allerlei kleuren.
Kijk eens door de kijkgaatjes van de andere deuren. Wat voor dingen zie je daar?"
Help indien nodig:
"Ik zie hier een deur met kijkgat in de vorm van een hartje, als ik er doorheen kijk zie ik een grote draaimolen staan. Wil je hier naar binnen?"

Op dit punt ontstaat vaak enthousiasme en aanvulling van allerlei leuke dingen. De monsters zijn vergeten.
Doe de oefening droomdeurtjes op gevoel en verzin samen, het ene kind zal veel zelf aanvullen, het ander heeft daar hulp bij nodig. Probeer dit uit. Het is een flexibel verhaal en kinderen zijn er dol op.

Bij de droomdeurtjes kan in de hal bijvoorbeeld een groot zwaard worden opgehangen, dat gebruikt kan worden de monsters te verjagen. Het doel van de oefening is uiteindelijk dat kinderen zich sterker zullen gaan voelen het zelf op te lossen en onderwijl kun je er gewoon veel plezier aan beleven met het verzinnen van de prachtigste kamers, tuinen en landen achter de deurtjes.

Uiteraard kun je ook heerlijk droomdeurtjes doen als er geen monsters zijn. 

(1) Good night yoga is een nieuwe uitgave met prachtige tekeningen voor kinderen om yoga te doen voor het slapen gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten