dinsdag 10 maart 2015

De maanhaas van Ostara


De angelsaksen vereerden Ostara of Eostre als de Godin van de lente, de groen wordende aarde en vruchtbaarheid. Haar naam betekent "beweegt met de opgaande zon"  Rond de tijd van haar feest, op de dag dat licht en donker even lang duren, beginnen de plaatselijke dieren hun eieren te leggen.
Van de meest woeste tot de meest nederige, alle dieren vereerden Ostara en speelden in de warmte van de lentezon en aten van de nieuwe planten die zij had laten groeien.
Eèn van Ostara's aanbidders was een kleine haas die zijn Godin erg graag iets wilde geven, maar hij had geen idee wat voor kado zij op prijs zou stellen. Op een dag terwijl hij aan het eten was, kwam de haas een vers ei tegen, een prachtig kado! De kleine haas wilde het ei graag opeten, aangezien het al lang geleden was dat hij iets anders had gegeten dan droog gras. Maar voordat hij een hap van het ei nam realiseerde hij zich dat dit ei het perfecte kado zou zijn voor Ostara. Maar, bedacht hij, Ostara zou wel alle eieren kunnen krijgen die ze wilde, wanneer ze maar wilde. Zij was een Godin, een schepper, de belichaming van het leven zelf. Haar een gewoon ei geven was niet genoeg, hoe kon hij dit ei geschikt maken voor zijn Godin?

De kleine haas nam het ei mee naar huis en peinsde hoe het ei zo mooi kon maken als Ostara de aarde iedere lente maakt. Hij begon het ei te versieren. Hij verfde het in de tinten van Ostara's lentewouden en tekende de symbolen die heilig zijn voor Ostara op het ei. Toen hij vond dat hij het ei niet mooier kon maken, bracht hij het naar Ostara en offerde het aan haar.
Ostara was zo tevreden met de kleine haas zijn offer en vond de versieringen op het ei zo mooi, dat ze graag wilde dat iedereen en in het bijzonder kinderen die zelf symbool zijn van nieuw leven, plezier zouden hebben aan dit prachtige geschenk dat zo mooi symbool stond voor haar gaven. Sinds die dag, lang geleden, hebben de afstammelingen van de haas de taak op zich genomen om versierde eieren bij de kinderen te brengen in de lente. Ze worden nu Ostara's maanhazen genoemd of de meer bekende paashazen.

De plaatjes bij dit verhaal zijn als postkaart te koop in onze webwinkel: http://www.sfeer-en-magie.nl/121-kaarten-pasen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten