vrijdag 11 december 2015

Podere deel 1


Er was eens lang geleden in een tijd waarin nog een natuurlijk ritme was, toen je nog mee kon gaan met de stroom van de wereld, een klein dorpje. En in dat dorpje woonde een vrouw. De vrouw stond op het punt moeder te worden. Ze werd moeder door haar eerste kind geboren te laten worden. Ze was net begonnen aan haar eerste wee├źn. Ze vond dat ze hulp nodig had en vroeg om een vroedvrouw en natuurlijk kwam deze meteen. De vroedvrouw hielp de vrouw toen de barenswee├źn sterker werden. De vrouw werkte hard om haar kind te baren, want hard werk is nodig om in deze wereld geboren te worden. Na een poosje brak het moment aan voor het kind om geboren te worden.

Op een gegeven moment zag  de vroedvrouw de kroon op het hoofdje van het kind. Deze kroon is alleen te zien tijdens de geboorte, wanneer de andere wereld heel even doorbreekt naar deze wereld. De moeder was zo druk bezig het kind geboren te laten worden dat zij dit niet zag. Ze zag daarom niet met welke aanleg het kindje geboren werd. Andere mensen die bij de geboorte aanwezig waren zagen dit ook niet. De enige die het zag was de vroedvrouw, want zij was begiftigd met helderzien. Zij zag daarom niet alleen dat dit 1e kind van deze vrouw een jongetje is, maar ze zag ook de geschenken die dit jongetje meebracht naar deze wereld.  Het jongetje met de kroon nog op zijn hoofdje, droeg een groene mantel om zijn schouders en had een kruik in zijn handjes die gevuld was met water.

De vroedvrouw zag dit alles en nam voorzichtig de mantel van zijn schoudertjes en de kruik water uit zijn handjes, terwijl zijn kroon vervaagde. Ze verstopte deze geschenken en ging daarna terug naar de vrouw en haar pasgeboren zoontje. Iedereen was blij dat alles goed was gegaan en dat moeder en kind gezond waren. Het kindje werd in de armen van de moeder gelegd en daarna verliet iedereen zachtjes de ruimte. Want het was toen een gewoonte dat moeder en kind alleen werden gelaten de eerste 7 dagen om elkaar te leren kennen van buiten, zoals ze elkaar al kenden van binnen.

Na 7 dagen kwam iedereen terug naar de hut van de vrouw. Om de geboorte te vieren van het gezonde kind, maar ook om een naam aan het kind te geven. Alle mensen van het dorpje vierden feest en mochten een naam verzinnen voor het kind. Elk mens was blij, want ze wisten dat ieder kind dat geboren werd, geschenken meebracht in de wereld, waar zij allemaal voordeel van zouden hebben. De geschenken die elk nieuwgeboren kind meebracht waren geschenken waar iedereen iets aan zou hebben. Het was daarom voor iedereen van belang dat het kind zou leren welke geschenken hij had meegebracht in de wereld. Om die reden kwam iedereen naar de naamceremonie. En toen iedereen was gearriveerd werd er een naam aan het kind gegeven: Podere.
Podere, dat betekent: bekwaamheid, kracht, geluk. Iedereen in het dorp herhaalde deze naam, in de hoop de naam meer kracht te geven en het te laten doordringen tot het kleine lichaampje van de jongen. Ze zeiden zijn naam zachtjes en ze riepen het luid. Zijn naam echode door het dorpje. Podere was gekomen om zich bij hun te voegen.

Toen de ceremonie was afgelopen ging iedereen terug naar zijn eigen hut. De vroedvrouw ging naar de plaats waar ze de geschenken van Podere had verstopt. Ze pakte de groene mantel en de kruik met water en verliet het dorp, ze liep naar de heilige bergen die bij het dorpje lagen. In de bergen vond ze mensen die de geschenken van het jongetje  in de heilige bergen zouden verstoppen.
De vroedvrouw ging terug naar het dorp en naar de vrouw die haar kind zoogde. Het jongetje groeide flink onder deze goede zorgen. Het kind was gezond en groeide daarom snel. Hij leerde van alles over de wereld terwijl hij groot werd. Hij had goede dagen en slechte dagen net als ieder kind dat op de aarde wordt geboren, zo gaat dat in deze wereld.
Er werd liefdevol voor hem gezorgd door zijn moeder, zijn familie en door het dorpje waar hij opgroeide. En het jongetje gedijde goed bij deze aandacht. En tijdens de afwezigheid van zijn geschenken.

Een losse vertaling van Carolien Hansen van een vertelling van Michael Meade.
Plaatjes zijn zoals altijd als kaart te koop in onze webwinkel: www.uilenelf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten